In 5 stappen een veilige werkomgeving

|

We leven in turbulente tijden. Allerlei risico’s kunnen jou en je collega’s bedreigen. Van binnen- en buitenaf. Hoe veilig is jouw bedrijf? Hoe kwetsbaar is jouw werkomgeving? Vijf aandachtspunten voor integrale veiligheid.

Een veilige werkomgeving begint met een grondige risico-inventarisatie. Waar zitten de gevaren en hoe kun je die wegnemen? Wat is het belangrijkste primaire proces dat bescherming verdient? Welke afdelingen moeten onder alle omstandigheden door kunnen draaien? En hoe beveilig je die het beste?

Een veiligheidsadviseur helpt je daar graag bij. Zodra je weet wat je wilt (lees: moet) beschermen, kun je gericht beveiligen. Daarbij biedt ons brede assortiment een oplossing en adviseren we graag, aan de hand van vijf voorbeelden.

1. Beveilig je terreinBuitencamera draadloos

Je wilt geen ongenode gasten op je terrein. Daarom zet je er een hek omheen en sluit je de toegang af met een slagboom. Zo weet je tijdens werktijd meestal wel wie er binnen zijn. Na sluitingstijd is dat een ander verhaal. Dan biedt een alarmsysteem met camerabeveiliging uitkomst. Met camera’s op de drukste punten – zoals de toegangspoort en de ingang(en) – dek je de eerste risico’s af. Vergeet ook de achterafplekken niet: de hoeken van het bedrijfsterrein en de ramen en (nood)deuren aan de achterzijde. Die zitten vaak het meest uit het zicht. Dat maakt ze extra interessant voor insluipers.

2. Weet wie er binnen zijn

BadgeJe laat bezoekers niet zomaar rondlopen. Hoe kwetsbaarder je primaire proces, des te belangrijker is goede registratie bij binnenkomst en vertrek. Dat kan op veel manieren. Naast het bekende ‘bezoekregister’ bijvoorbeeld met elektronische badges.
Is je bezoek eenmaal binnen, dan is het belangrijk om met bewegwijzeringsborden duidelijk aan te geven waar ze wel en niet mogen komen. Zodat je gasten alleen op die plaatsen komen waar ze welkom zijn. Verder niet.

3. Leid het verkeer in goede banenVerkeersdrempel

Als er veel voertuigen rondrijden, ben je zelf verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Denk goed na hoe je je terrein zo veilig mogelijk kunt maken. Zijn er zichtbelemmeringen? Hoe kun je de snelheid beperken? Hoe scheid je voetgangers van het overige verkeer? Er zijn veel hulpmiddelen waarmee je de verkeersveiligheid op je terrein kunt verbeteren. Denk hierbij aan waarschuwingsborden, verkeersdrempels, veiligheidsspiegels etc.

4. Eerste hulp bij calamiteiten

ReddingsdekenMocht er toch een incident in je bedrijf gebeuren, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Met de juiste EHBO-materialen voor geval van letsel, op goed bereikbare plekken. Met brandblussers op alle mogelijk brandgevaarlijke plaatsen. En met de juiste hulpmiddelen om in geval van nood de plek des onheils af te bakenen en mensen te evacueren. Zodat er niet nog meer ongelukken gebeuren.

5. Wees altijd alert!

Het vijfde punt van integrale beveiliging is Alertheid. Dat betekent: open ogen en oren, en een ‘zesde zintuig’ voor ongewone situaties. Kwaadwilligen zijn vaak creatief: ze doen zich voor als een ander, dragen een uniform dat vertrouwen wekt en kletsen zich met een glad verhaal overal naar binnen. Trap daar niet in. Veiligheid begint met het herkennen van de risico’s. Dat is een zaak van de bedrijfsleiding én van al je collega’s – 24 uur per dag.

Meer weten?

In ons brede assortiment vind je een ruime keuze aan producten die je daarbij kunnen helpen. We helpen je graag om je bedrijf veiliger te maken. Vraag onze verkoopspecialisten voor deskundig advies. Bel 02 – 583 01 01

Aanbevolen om te lezen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur
  • Elke

    Contact
  • Geschreven op 1 december 2015

Vraag het de expert